EK 2020

EK 2020

logo ek 2020 voetbalNog even en dan staat de zomer in het teken van voetbal. Vanaf 12 juni 2020 vindt namelijk het EK 2020 voetbal plaats en dit keer in maar liefst 12 verschillende landen van Europa. Maar welke landen zijn dit? En wie doen er eigenlijk mee aan dit Europees Kampioenschap voetbal? En wat heeft de Nations League met het EK 2020 te maken? Hieronder proberen we zoveel mogelijk antwoord te geven op deze vragen.

Kwalificatie voor het EK 2020

Om mee te kunnen doen aan het EK 2020 moeten landen zich kwalificeren door middel van de zogenaamde kwalificatiefase. In deze fase zullen alle landen die zich op hebben gegeven, 55 in totaal, wedstrijden tegen elkaar spelen totdat er 20 landen overblijven die zich officieel kwalificeren voor het EK 2020. De 55 landen worden door middel van een loting ingedeeld in 10 groepen (groep A tot en met Groep J).

In elke groep wordt een land gekozen uit pot een tot en met pot zes. Dit is zodat de sterkste landen niet bij elkaar komen en het dus op een eerlijke manier verdeeld wordt. Landen uit pot 1 zullen dus niet bij elkaar in dezelfde groep komen. Deze landen gaan per groep met elkaar de strijd aan tot er twee landen per groep overblijven als beste. Dat houdt in dat er dus 35 landen af zullen vallen. Voor vier van deze landen is er nog hoop door middel van de Nations League.

Vier EK-tickets te verdienen in de Nations League

UEFA nations league logoDe Nations League is een andere kampioenschap die als het ware losstaat van het EK 2020 of de kwalificatiefase voor het EK 2020. De Nations League biedt een mogelijkheid voor vier van de deelnemende landen om zich via de Nations League te kunnen plaatsen voor het EK 2020.

Ook bij de Nations League worden alle landen in groepen verdeeld. Bij dit toernooi noemen we die groepen Divisies. In deze divisies worden de landen weer onderverdeeld in groepen door middel van een loting. In deze groepen worden wedstrijden gespeeld die uiteindelijk zullen bepalen wie groepswinnaar zal worden van deze groepen.

Deze vier groepswinnaars zullen dan in een toernooi strijden om winnaar te worden van de Nations League. In elke divisie zitten vier groepen. De winnaars van deze groepen zullen ook weer in een toernooi gaan strijden om de laatste vier plekken voor het EK 2020 zodat er uiteindelijk 24 landen mee doen aan het Europees Kampioenschap.

Bekijk hier de indeling van alle poules van de Nations League.

Waar vindt het Europees Kampioenschap 2020 plaats?

Het EK 2020 vindt dit maal plaats in 12 verschillende landen. Normaliter is dit er een, maar omdat het EK dit jaar 60 jaar bestaat, heeft het bestuur ervoor gekozen om het in 12 verschillende landen te doen.

De wedstrijden van het EK 2020 vinden plaats in de volgende landen:

 • Azerbeidzjan
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Engeland
 • Hongarije
 • Ierland
 • Italië
 • Nederland
 • Roemenië
 • Rusland
 • Schotland
 • en Spanje

De halve finales en de finale worden gespeeld in Engeland, in het prachtige Wembley Stadium.

Eindtoernooi EK 2020

Tijdens het eindtoernooi in 2020 worden de landen middels een loting verdeeld in zes groepen van vier landen. De nummers 1 en 2, en de 4 beste nummers drie gaan door de knock-outfase, de achtste finales.